hg
Mariolka13: Uprość wyrażenia:
nie wiem jak to zrobić za pomocą tych znaczków w liczniku powinno być 7 a w mianowniku √2 + 3
a za ułamkiem +1
4 gru 22:40
Eta:
| 7 | | 7 | | √2−3 | |
| +1 = |
| * |
| +1=....... |
| √2+3 | | √2+3 | | √2−3 | |
4 gru 22:47
M4ciek:
| 7 | | 7(√2−3) | | 7√2 − 21 | |
| + 1 = |
| + 1 = |
| + 1 = |
| √2+3 | | (√2+3)(√2−3) | | −5 | |
| | 7√2 − 21 − 5 | | 7√2 − 26 | |
= |
| = |
| |
| | −5 | | −5 | |
4 gru 22:48
4 gru 22:48
Mariolka13: Najpierw niewymierność....Wolę stopniowe odpowiedzi
4 gru 22:49
Eta:
Maciek 
podając gotowca w tak banalnym zadaniu, robisz Mariolce krzywdę
4 gru 22:50
M4ciek:
Przepraszam
Eto , ale sie rozpedzilem

Na pewno
Mariolka ma duzo takich zadan to
zdazy jeszcze pocwiczyc
4 gru 22:52
think: Mariolka jak masz w mianowniku
a + b
√c to mnożysz to przez a − b
√c
aby mieć taki to wzór skróconego mnożenia: (a + b)(a − b) = a
2 + b
2
także jak widzisz w odwrotnym przypadki kiedy w mianowniku masz np
| 1 | | 3 + 2√3 | |
| to trzeba to pomnożyć przez |
| |
| 3 − 2√3 | | 3 + 2√3 | |
4 gru 22:53
Eta:
4 gru 22:53