majka: Proszę o pomoc mam problem z niniejszym zadaniem
Wykaż że prawdziwa jest tożsamość.
1
(1+ Sin α) ( ------- - tg α ) = cos α
cos α
Nie wiem co z czym powiązać nawet nie wiem jak zacząć. Miałam bardzo długą przerwę w
nauce i będę bardzo wdzięczna za możliwie szczegółowe wytłumaczenie o co w tym zadaniu
chodzi.
15 sty 00:22
Eta:
tożsamośc! czyli wykazać ,że L=P dla cosα≠0
1 sinα 1 - sinα
L= ( 1+sinα) ( ------- - ------- ) = (1 +sinα)( ------------- )=
cosα cosα cosα
(1 +sinα)(1 - sinα) 1 - sin2α cos2α
-----------------------= -------------- = ---------------= cosα
cos α cosα cosα
L= cosα P= cosα więc L= P przy załozeniu ,że cosα≠0
wyjasnienie:
tgα= sinα/cosα
i 1 - sin2α= sin2α + cos2α - sin2α= cos2α
15 sty 00:44
majka: Dzięki ogromne za pomoc w rozwiązaniu tego zadania, ale niestety w dalszym ciągu tego nie
rozumiem
15 sty 19:03