Hiperbola
Maniek: | | 9 | |
Mam takie zadanie Podaj współrzędne wierzchołków hiperboli y = |
| a następnie znajdz |
| | x | |
współrzędne wierzchołków:
| | 9 | |
a) hiperboli y = |
| + 2 |
| | x+3 | |
Czy da się znaleźć współrzędne wierzchołków bez rysowania hiperboli ?
4 gru 22:19
think: jeśli to jest to o czym myślę, to te wierzchołki leżą na prostej y = x
czyli musisz rozwiązać
| | 9 | |
x = |
| ⇒ x = ...= y lub x = ....= y |
| | x | |
a wierzchołki tej drugiej paraboli są tylko przesunięte o wektor [−3, 2]
4 gru 22:24
Maniek: No też przed chwilą skumałem o co chodzi

dzięki
4 gru 22:25
Eta:
gałęzie tej hiperboli są symetryczne względem prostej y= x
dla x ≠0
x
2=9
to x= 3 lub x= −3
i y=
93= 3 lub y=
9−3= −3
W
1(3,3) W
2( −3,−3)
4 gru 22:29