g
Mariolka13: Zapisz w postaci jednej potęgi:
a) 10
8 / 10
−3 = 10
11
b) 10
12 * (10
2)
−2= 10
8
c) (7
3)
5/ 7
3 = 7
12
| | 2 | | 3 | | 2 | |
d) ( |
| )5 * ( |
| )−1 = ( |
| )6 |
| | 3 | | 2 | | 3 | |
e) 2
13 / 8
−3 = 2
22
| | 1 | |
f) ( |
| ) 8 * 9 −5 * 27 2 =   |
| | 3 | |
sprawdźcie, czy mam dobrze.
4 gru 22:05
think: dobrze, a f sprowadź do potęg 3
4 gru 22:09
Mariolka13: To będzie 38 ?
4 gru 22:14
think: 3−8*(32)−5*(33)2 = ....?
4 gru 22:17
Mariolka13: 3−12
4 gru 22:21
think: teraz się zgadza.
4 gru 22:25
Mariolka13: Bo zamiast −10 zrobiłam 10
4 gru 22:31
Amaz:
No wreszcie próbujesz coś sama
4 gru 22:39