wykaz, ze dla kazdej liczby calkowitej n, liczna n^3-n jest podzielna przez 6
bardot: Wykaż, że:
∀n∊ℤ 6|(n3−n)
4 gru 21:58
Tomasz: Prościzna,
(n3 − n) = n(n2 − 1) = n(n−1)(n+1)
i korzystając z zasady, że trzy kolejne liczby całkowite są zawsze podzielne przez 6
otrzymaliśmy potwierdzenie tego założenia.
4 gru 22:01
think: n3 − n = n(n2 − 1) = (n + 1)n(n − 1) iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych, jest tam na
pewno jedna liczba podzielna przez 2 i jedna przez 3.
4 gru 22:01
bardot: aha

najpierw trzeba było wiedzieć o tej zasadzie
4 gru 22:07