równania kwadratowe z parametrem
balance21: Dane są funkcje f(x) = 2x2 +x − m i g(x) = mx2− 2mx + 3. Dla jakich wartości parametru m
wykresy funkcji g i f przecinają się w dwóch punktach , których odcięte mają rożne znaki.
4 gru 21:45
Eta:
g(x) = f(x)
mx
2−2mx +3 −2x
2 −x +m=0
(m−2) *x2 −(2m+1)*x +m+3=0 gdzie: a= m−2 , b= −(2m+1) , c= m+3
wykresy mają dwa różne punkty wspólne o różnych odciętych
jeżeli parametr "m" spełnia układ warunków:
1/ m≠0
i
2/ Δ>0
i
x
1*x
2 <0 ( ze wzorów Viete
'a
rozwiąż ten układ i podaj "m"
4 gru 22:15
balance21: dzięki
6 gru 18:48