f
Mariolka13: Pan Karol założył konto w banku i wpłacił na nie 550 zł na półroczną lokatę. Oprocentowanie tej
lokaty wynosi 7%, a podatek od odsetek wynosi 20%. Ile złotych będzie mógł pan Karol podjąć z
banku po upływie terminu lokaty?
4 gru 21:44
Eta:
7% −−− oprocentowanie roczne
3,5% = 0,35 −−− oprocentowanie za pół roku
100% −20% = 80% −−− po odliczeniu pdatku od samych odsetek
550+550*0,35*0,8=550(1+ 0,35*0,8) = 550*1,028=565,40 zł
4 gru 22:01
Mariolka13: Tylko właśnie nie wiadomo, czy to jest roczne, czy półroczne oprocentowanie
4 gru 22:07
Eta:
Banki zawsze podają procentowanie w stosunku rocznym , po to byśmy
dali się nabrać
4 gru 22:17