pomocy
xxx: Moze ktoś sprawdzić czy dobrze zrobiłam
1)Rozłoż wielomian na czynniki
a)3ac+2bc−12ad−8bd=(3ac+2bc−12ad−8bd=c(3a+2b)−4d(3a−2b)=(3a+2b)(c−4d)
b)x3+3x2y−2xy−6y2=(x3+3x2y)−(2xy−6y2)=x2(x+3y)−2y(x−3y)=(x+3y)(x2−2y)
2)Rozłóż wielomian drugiego stopnia na czynniki
x2−7x+14
a=1 b=−7 c=14
delta=b2−4ac
delta=(−7)2−4*1*14
delta=49−56
delta=−7
nie ma miejsc zerowych
4 gru 21:41
Anna:
W zadaniu 1) masz błędy znakowe. Powinno być:
a) c(3a+ 2b) − 4d(3a+2b) = (3a+2b)(c − 4d)
b) x2(x+3y) −2y(x+3y) = (x+3y)(x2−2y)
4 gru 21:50
balance21: pierwsze zadanie dobrze jest rozwiązane

a drugie ja bym tak zrobił (ale nie jestem pewien) x
2+7(x+2)
4 gru 21:51
xxx: dzięki za pomoc
4 gru 21:55