matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomozcie mi narysowac wykres tej funkcji
ja:
y=
1
2
x
−3
4 gru 21:22
balance21:
liczba − 3 jest pkt przecięcia z osią y , a liczbe 6 jest pkt przecięcia się funkcji z osią x
4 gru 21:59
ja:
a jak to zrobiles ? skad sie wzielo ta 6!
4 gru 22:09
Tomasz:
1
y =
x − 3
2
1
y = 0 => 0 =
x − 3
2
1
0 =
x − 3
2
1
−
x = − 3
2
−x = −6 x = 6
1
y =
x − 3
2
dla x = 0 gdy do wzoru podstawisz 0 pod x otrzymasz y= −3 Podstawowe braki z funkcji liniowej, do nadrobienia tutaj −
https://matematykaszkolna.pl/strona/i6.html
4 gru 22:14
ja:
Już rozumie. Wielkie dzięki
4 gru 22:18