punkty przciecia prostej
Alicja: dla podanej funkcji y=5−2x wyznacz punkty przeciecia prostej z osiami ukladu wspolrzednych
4 gru 19:48
Zohii: Funkcja przecina oś X dla wartości y=o, zatem:
0=5−2x
−5=(−2x)
x=52
x=212
Funkcja przecina się z osią X w punkcie (212,0)
Funkcja przecina oś Y dla argumentu x=0, zatem
y=5−2*0
y=5
Funkcja przecina się z osią Y w punkcie (0,5)
Punkty możemy wyznaczyć również graficznie rysując wykres badanej funkcji, proponuje to zrobić
w celu weryfikacji wyników.
4 gru 19:59
Eta:
Zohii 
Funkcja, to sposób przyporządkowania , czy sposób może coś przecinać

zapis powinien być: wykres funkcji przecina ........
4 gru 20:04
Zohii: Dokładnie tak, wykres funkcji, czyli przedstawienie przyporządkowania wartości do argumentów
przy pomocy układu współrzędnych...mea culpa
4 gru 20:08
Eta:
4 gru 20:10