Obliczanie logarytmu
ewcia91:
321+11−log3 2= nie wiem czy widać wszystko...mamy tu 32 podniesione do
sumy 1 plus ułamek gdzie w liczniku jest 1 a w mianowniku 1−log3 2.... prosiłabym o w miarę
możliwości rozpisanie krok po kroku co się dzieje
4 gru 19:45
think: | | 1 | | 1 | |
1 + |
| = 1 + |
| = |
| | 1 − log32 | | log33 − log32 | |
a
logab = b
4 gru 19:53
think: zajęłam się tylko wykładnikiem potęgi i podałam wzór co dalej z tym zrobić.
4 gru 19:53
Ewcia91: Chyba nie wiem co to za przekształcenie na samym końcu, gdy z ułamka robi się log3/2 92
6 gru 20:31
Ewcia91: poważnie nie mogę tego rozkminić... think proszę, jutro mam zaliczenie
6 gru 21:35
Ewcia91: a nie już wiem

ten ułamek jest niejako wynikiem zmiany podstawy logarytmu

już ok, dzięki
za pomoc
6 gru 23:04