.
ilak: Reeszta z dzielenia wielomiau W(x) przez (x−1),(x+1),(x+2) są odpowiednio równe 1,−1,3.
Znajdz reszte z dzielenia tego wielomianu przez wielomian P(x)= (x−1)(x+1)(x+2)
wpadło mi do głowy tylko to:
W(1)=1
W(−1)= −1
w(−2) = 3
jakas podpowiedz

?
4 gru 19:39
Tragos: W(x) = P(x) * Q(x) + R(x)
R(x) = ax2 + bx + c
W(x) = P(x) * Q(x) + ax2 + bx + c
W(1) = a + b + c = 1
W(−1) = a − b + c = −1
W(−2) = 4a − 2b + c = 3
4 gru 19:44
ilak: hm.
Przepraszam ,jednak nie rozumiem.Do czego ma prowdzic Twoje dalsze oblicznia

?
4 gru 21:01
mac: | ⎧ | a + b + c = 1 | |
| ⎨ | a − b + c = −1 |
|
| ⎩ | 4a − 2b + c = 3 | |
Rozwiązujesz układ równań.
4 gru 21:08