Polecenie: Obliczenie logarytmu...
ewcia91: log3 5 * log25 81=?
Mi wychodzi log5 3... czy to dobry wynik?
4 gru 19:21
Eta:
wynik: = 2
4 gru 19:23
think: źle. Poprawny wynik to 2. gdzieś zastosowałaś źle wzór.
4 gru 19:24
4 gru 19:25
Tragos: | | log381 | | 4 | |
log2581 = |
| = |
| |
| | log325 | | 2log35 | |
4 gru 19:25
ewcia91: o już wiem, źle skracałam

2log
5 3 dzielone przez log
5 3 to dla mnie było log
5 3... a to
oczywiście samo 2 zostaje. Dzięki!
4 gru 19:31
ewcia91: to może jeszcze od razu podepne tutaj taki przykład: 100*10012log9−log2=? mi wychodzi
1800...
4 gru 19:34
think: a jakim sposobem Ci to wychodzi?
4 gru 19:44
ewcia91: 100*10log9 *10log2= 100*9*2=1800 tak zrobiłam ale juz widzę ze gdzieś minus mi
ginie....za chwile jeszcze raz rozwiąże
4 gru 19:52
ewcia91: 225 będzie ok?
4 gru 19:54
M4ciek:
100*100
12log9−log2 = 100
log3−log2+1 = 100
log32+log10 =
= 100
log15 = 10
2log15 = 15
2 = 225 tak
4 gru 19:54
think: zacznijmy od tego, ze
100b = (10*10)b = 10b*10b
czyli nijak to co zrobiłaś ma się do podstawowych wzorów działania na potęgach...
4 gru 19:55
think: tak 225 będzie ok
4 gru 19:56
Eta:
=
225
4 gru 19:56
ewcia91: po swojemu zrobione, ale wyszło

dzięki za odpowiedzi
4 gru 20:05
amator: Może ktos łopatologicznie wytłumaczyć 1 zadanie z tematu bo nie ogarniam
4 lis 00:15
Kejt:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 4 | |
log35 * log2581= |
| log325 * 4log253= |
| * log325 * 4 * |
| = |
| =2 |
| | 2 | | 2 | | log325 | | 2 | |
bo:
4 lis 00:25
zombi: możesz też tak
| | log381 | | 4 | |
log35* |
| = |
| =2 o ile mi się nie pokićkało |
| | 2log35 | | 2 | |
4 lis 00:25
amator: dzięki wielkie
4 lis 00:40