matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomoc
John:
Wykaz ,ze wilomian W(x)= (X−2)
2m
+ (x−1)
m
−1 jest podzielny przez wielomian P(x) = x
2
− 3x +2 dla kazdego m∊ N{+} jakas podpowiedz
?
4 gru 19:07
Eta:
x
2
−3x+2= ( x−1)(x−2) to: W(1)=0 i W(2)=0 dla m€ N+ W(1)=............... = 0 W(2)=......... =0 dokończ
4 gru 19:11
John:
tzn. W(1) ma sie równac 0 , bo nie mozemy miec reszty z wielomianu, tak ?
4 gru 19:22
Eta:
tak
4 gru 19:27