pochodna
Enter: Mam problem z wyznaczeniem dziedziny tej funkcji.. oraz z wyliczeniem pochodnej..
f(x)=(1−x) * e−x
czy pochodna wygląda tak ?
f'(x) = (1−x)' * e−x + (1−x) * (e−x)' = −e−x + (1−x) * e−x * (−1)
proszę o pomoc
4 gru 19:02
think: pochodna wygląda tak jak napisałeś, możesz jeszcze wymnożyć przez nawias to zredukują się
wyrazy podobne.
co do dziedziny to funkcja jest określona dla x rzeczywistych
4 gru 19:04
Eta:
ok

bardziej "elegancko" ......f
'(x) = e
−x( x −2)
4 gru 19:05
Enter: dzięki za odpowiedź think
czyli po wymnożeniu wyjdzie pochodna
f'(x) = −2e−x + xe−x
i tutaj sedno sprawy.. jak znaleźć ekstrema lokalne tej funkcji ?
4 gru 19:13
think: przyrównujesz pochodną do 0
4 gru 19:14
think: konkretnie sprawdzasz kiedy
f'(x) = 0
4 gru 19:15
Enter: Eta mam przyjąć że
f'(x) = 0 ⇔ e
−x(x−2) = 0 ⇒x−2 = 0 ?
i na liczbę e że tak powiem nie zwracać uwagę ?
4 gru 19:15
think:
Etunia pozdrawiam z ciepłą drożdżówką w ręce
4 gru 19:15
think: Enter zgadza się.
4 gru 19:16
Enter: ciepłe pieczywo jest niezdrowe na żołądek
4 gru 19:16
Enter: dzieki ogromne !

4 gru 19:17
think: mój żołądek wszystko zniesie, a ciepłą drożdżówkę to nawet z przyjemnością
4 gru 19:17
think: no tak ładnie, ale to nie koniec

jeszcze musisz określić jaki to rodzaj ekstremum, minimum
czy max
4 gru 19:18
Eta:
a*b= 0 <=> a= 0 lub b=0
f'(x)= 0 <=> e−x= 0 lub x−2=0
4 gru 19:18
think:
jeśli na lewo od ekstremum, w ekstremum, na prawo od ekstremum masz takie znaki
− 0 + ←to taki punkt jest minimum
+ 0 − ← to taki punkt jest max
4 gru 19:20
Eta:
Witaj
thinkuś 
Hehe..... a ja piję herbatkę z "rumem"
4 gru 19:20
Enter: | | 1 | |
czyli mam fmin(2)= (1−2)*(e−2)= −e−2 = − |
| |
| | e2 | |
a max nie ma
4 gru 19:24
Enter: takie coś ?
4 gru 19:24
think: ajj nie dopisałam

chodzi o pochodną nie o wartość funkcji tylko wartość pochodnej na prawo i
lewo od ekstremum
f'(1) = ...
f'(2) = 0
f'(3) = ...
4 gru 19:26
think: no i jakie masz ekstremum ?
4 gru 19:27
think: ups nie doczytałam

dobra jestem zgadza się masz minimum w 2

pozdrawiam i idę czytać
książkę, bo za niedługo zacznie krążyć powiedzenie, że ciepłe drożdżówki szkodzą na mózg a nie
na żołądek
4 gru 19:29
Enter: hehe nieee no wszystko w porządku

nie jest tak źle

miłego czytania zyczę i dzięki jeszcze raz !
4 gru 19:33
think: 
proszę
4 gru 19:42