rozłóż na czynniki
Johnson: rozłóż na czynniki wielomian W(x) wiedzac ze liczba p jest pierwiastkiem wielomianu
W(x)4x3+4x2+3x−3 p=0,5
Mam pytanie jak to ruszyc, dzielic wielomiany co prawda umiem ale nie wiem dlaczego nie moge
tego podzielic przez 0,5 i pozniej ten wielomian powstały po podzieleniu przedstawic o w
postaci (x−p)(Q(x)) przy czym Q(x) to wielomian powstały po dzieleniu W(x). To ma związek z
jakimś tw. którego pewnie nie znam ?
W odpowiedziach mam ze to powinno byc (2x−1)(2x2+3x+3)
I nie wiem skąd to 2x −1 sie wzieło i dlaczego nie moze byc x−0,5
4 gru 18:39
Johnson: bo ja liczyłem tak (4x3+4x2+3x−3):(x−0,5)
wychodzi wynik, policzyłem to prawidłowo podzielilo sie bez reszty tylko ze
z odpowiedzią w książce się nie zgadza
4 gru 18:47
Tragos: 2x − 1 = 0
to jest to samo co
x − 0,5 = 0
więc masz dobrze, po prostu podali odpowiedź w innej formie
4 gru 18:51
Eta:
z dzielenia otrzymałeś:
(x−
12)( 4x
2+6x+6) =( x−
12)*
2*( 2x
2+3x+3)=
2*( x−
12)*( 2x
2+3x+3)=
(
2*x−
2*
12)( 2x
2+3x+3)=(2x−1)(2x
2+3x+3)
4 gru 18:54
Johnson: Dokładnie taki wynik otrzymałem jak powyżej na poczatku tylko zdziwiłem sie kiedy zajrzałem w
odpowiedz i było inaczej

I dziękuje za wytłumaczenie jak trzeba było dojść do wyniku
podanego w książce
4 gru 19:00
Eta:
4 gru 19:01