hejka:0 potrzebuje pomocy
agatta: | | 4−x2 | |
dziedziną wyrażenia wymiernego |
| jest; |
| | x3+2x2−4x−8 | |
a) R\{1,2,−4,−8}
b)R\{2}
c)R\{−2,2}
d) R
potrzebne mi pokazane jak to rozwiazywac
4 gru 18:38
Jack:
sprawdź kiedy zeruje się mianownik.
4 gru 18:49
agatta: a mozesz mi powiedziec jak to zrobic?
mi sie wydaje ze trzeba przed nawias wyciagnać x2 tak?
4 gru 18:55
Tragos: x3 + 2x2 − 4x − 8 ≠ 0
x2(x+2) − 4(x+2) ≠ 0
(x+2)(x2 − 4) ≠ 0
(x+2)(x−2)(x+2) ≠ 0
x ∊ R / {−2, 2}
4 gru 18:57
Kejti: z pierwszych dwóch x2, z trzeciego i czwartego −4.
4 gru 18:58
agatta: dzieki

wielomiany P(x)=(x
2−2)
2 i Q(x)=x
4+(a+5)x
3+bx
2+4 sa równe dla
a.) a=0,b=4
b.) a=−5 b=−4
c) a=0 b=−4
d) a=−5 b=4
4 gru 19:03
Tragos: zastosuj wzór skróconego mnożenia przy P(x)
dwa wielomiany są równe, wtedy gdy są tego samego stopnia i mają te same wartości przy
odpowiednich potęgach
4 gru 19:06
agatta: ale którego? jak mozesz powiedziec
4 gru 19:10
Tragos: P(x) = (x2 −2)2 = x4 − 4x2 + 4
Q(x) = x4 + (a+5)x3 + bx2 + 4
a+5 = 0
−4 = b
4 gru 19:12
agatta: 
wartośc liczbowa wyrażenia (x+2y)
2−9x−2y)
2 dla x=
√2 y= −
√2 wynosi?
4 gru 19:18