układ równań , Kronecker-capelli
brg: mam do rozwiazania układ równań z tw. kroneckera −capellego:
x+3y+2z=0
2x−y+z=1
3x+2y+3z=1
Obliczam sobie rzedy macierzy:
rz(A)=2=rz(Ap)
wiem , że liczba niewiadomych ukaldu jest wieksza od rzędów macierzy ( n=3>r=2)
I w tym miejcu nie potrafie pójść dalej, gdyz wychodzi moja nienajomosc definicji, mógłby ktoś
objasnić co to oznacza, i jak użyć tego do rozwiązania zadania
4 gru 18:22
Jack:
z tej równości wynika, że istnieje rozwiazanie. A skoro ilośc zmiennych jest większa od rzędu,
to masz nieskończenie wiele rozwiązań. Przymij za parametr tę zmienną której nie używałaś do
liczenia rzędu macierzy głównej.
4 gru 18:49
brg: czyli jeśli wziąłem sobie
det 1 3 = −5 ≠0 to ob obieram sobie z=k
2 −1
i wtedy mam :
x+3y+2k=0
2x−y+k=1
3x+2y+3k=1
a stąd:
x=−3y−2k=(3k+1) *3/7 −2k
y=(3k+1):(−7)
z=k
dobrze ?
4 gru 19:04
Jack:
wygląda na to, że dobrze

(nie wdawałem sie w szczegółowe sprawdzenia rachunków) ale idea
jest ok.
4 gru 19:33