trygonometria
minus: cześć, może mi ktoś wyjaśnić dlaczego cos2x to cos2x − sin2x ? ewentualnie czy jest jakas
tabela z zaleznosciami i zamianą? pozdrawiam
4 gru 18:20
AS:
Wykorzystaj wzór cos(α + β) = cosαcosβ − sinαsinβ
i przyjmij przypadek szczególny: α = x , β = x
4 gru 18:25
brg: przecież to gotowy wzór , sprawdz sobie dla dowolnych kątów
Weźmy np:
x=π/2
cosπ=−1
sinπ/2=1 cosπ/2=0
czyli
−1=0−1
l=p
pewnie mozna to udowodnic indukcyjnie, albo rozpisac jak tozsamosc.
4 gru 18:28
minus: dzieki
4 gru 18:29