CIĄG ARYTMETYCZNY:Maturzysta, przygotowując się do egzaminu dojrzałości, postano
Agnes: CIĄG ARYTMETYCZNY:Maturzysta, przygotowując się do egzaminu dojrzałości, postanowił rozwiązać
500 zadań z matematyki. Pierwszego dnia rozwiązywał 2 zadania. Każdego następnego dnia
rozwiązywał o 1 zadnie więcej. Pryzmując, ze rozwiązywał zadania przez 7 dni w tygodniu,
oblicz a) po ilu dniach rozwiązał zaplanowana ilość zadań, b) ile zadań maturzysta musi
rozwiązać w ostatnim dniu.
4 gru 18:17
Agnes: Pomoże mi ktoś w tym zadaniu ?
4 gru 18:27
mila: podaj wzór na n−ty wyraz ciagu i na sumę Sn
4 gru 18:31
Agnes: Sn= ( a1 + an) *n /2
Sn= [ 2a1+(n−1) *r]*n /2
an= a1+(n−1)*r
4 gru 18:42
Agnes: mam wzory i co dalej
4 gru 18:46
mila: a1 to pierwszy wyraz ciągu czyli 2 zadania r to różnica ciagu =1 Sn to suma wyrazów
ciagu czyli 500 zadan
4 gru 18:47
Tragos: a1 = 2
r = 1
Sn = 500
a) oblicz n
b) oblicz an
4 gru 18:48
Agnes: czyli teraz podstawić sobie do wzoru tak
4 gru 18:49
Agnes: a co mam podstawić za n
4 gru 18:50
Agnes: sorki za an do tego przykładu a)
4 gru 18:51
mila: an=a1+(n−1)*r
an=2+n−1=n+1
4 gru 18:54
mila: an=a1+(n−1)*r
an=2+n−1
4 gru 18:54
Agnes: tez mi tak wyszlo i tak ma byc
4 gru 19:00
Agnes: to teraz zeby obliczyc to musze podstawic sobie dane do tego wzoru : S
n= ( a
1+a
n)*n /2
4 gru 19:01
Agnes: co teraz musze dalej zrobic
4 gru 19:10
mila: | | a1+an | |
Pradu nie miałam podstawić Sn= |
| *n |
| | 2 | |
500=
4 gru 19:16
Agnes: podstawilam i cos mi nie chce wyjsc.
4 gru 19:20
Agnes: oki spoko
4 gru 19:21
mila: 1000=(n+3)*n
1000=n
2+3n
n
2+3n−1000=0 teraz Δ i pierwiastki
4 gru 19:22
Agnes: 500= (2+n+1)*n /2
500= (3+n)*n /2 /* 2
1000= (3+n)*n
1000= 3n +n2
i nie wiem co dalej...
4 gru 19:23
Agnes: Δ wychodzi na − wiec jak to bedzie
4 gru 19:27
Agnes: przepraszam to ja sie pomylilam
4 gru 19:28
Agnes: Δ= 4009
√Δ= 63,3 to moge sobie przyblizyc
4 gru 19:30
mila: Gdyby mnie rozłaczyło pamietaj,że n to dzien wiec nie moze byc ujemny ani ułamek.Jeżeli
wychodzi ułamek to znaczy ,ze potrzebował o jeden dzien wiecej niż wychodzi a w ostatnim
dniu zrobił mniej zadan niż w poprzednim .Czyli musisz policzyć ile zadan policzył w
przedostatnim dniu i do przedostatniego dnia a nastepnie ile w ostatnim
4 gru 19:32
mila: nie , licz pierwiastki
4 gru 19:32
Agnes: nie rozumiem pomozesz mi zaczac liczyc te pierwiastki
4 gru 19:46
mila: | | (−b−√Δ) | | −3−63.3 | |
normalnie licz x1= |
| = |
| =−33.15 n<0 nswz |
| | 2a | | 2 | |
x
2=podaj wynik
4 gru 19:53
Agnes: x2=30
4 gru 19:55
Agnes: x2= 30.15
4 gru 19:58
Agnes: po wyliczeniu tego co trzeba teraz
4 gru 19:59
mila: 30 dzien to przedostatni policz ile w tym dniu zrobił i ile wszystkich przez 30 dni a
póżniej ile zostało na 31 dzien
a30=
S30=
4 gru 20:02
Agnes: a30= a1+29r z tego policzymy czy zle
4 gru 20:11
mila: tak Ale jak już zaczynasz podstawiać to wszystko
an=a1+(n−1)r
a30=2+(30−1)*1
a30=31
4 gru 20:19
4 gru 20:27
mila: ile wyszło
4 gru 20:33
mila: za n podstaw 30
4 gru 20:38
Agnes: bo jeśli liczę z tego wzoru to coś mi nie chce wyjść
4 gru 20:42
mila: ile wyszło
4 gru 20:43
Agnes: za a
n podstawiam n+1
4 gru 20:44
mila: masz np ciąg 3 5 7 9 11 r=2
n to jest miejsce cyfry w szeregu np n=3 a
n=7 a
3=7
| | a1+an | | 3+9 | |
Sn to suma S4= |
| *4= |
| *4=48/2=24 |
| | 2 | | 2 | |
sprawdz 3+5+7+9=24
Twoje a
n =31
4 gru 20:52
Agnes: s
30= 495 dobrze
4 gru 21:01
mila: tak,czyli liczył 31 dni i 31 dnia zrobił 500−495=5
4 gru 21:03
Agnes: a skad ta 4
4 gru 21:03
mila: pokazał Ci przykładowo jak sie liczy sumę kolejnych liczb
4 gru 21:05
Agnes: juz rozumiem Podany mialm przyklad jak policzycz S30
4 gru 21:06
Agnes: czyli zadanie już mam zrobione
4 gru 21:07
Agnes: taka bedzie odp:a)po 31 dniach
b) 5 zadań
4 gru 21:08
Amaz:
Na początku myślałem, ze ta historyjka z pierwszego posta jest o Tobie.
4 gru 21:08
Agnes: dziękuje za pomoc
4 gru 21:12
mila: Prosze

ale jaka historyjka?
4 gru 21:13
Agnes: Pytaj Amaz.
4 gru 21:15
mila: juz mi sie w oczach przestawia ,mysłałam ,ze to Ty napisałaś
4 gru 21:17
Amaz:
No myślałem, ze mówisz o sobie, że siadłeś do 500 zadań.
4 gru 21:17
Agnes: aha nie to treść zadania hehe
4 gru 21:20