Do ASA
Miruś: AS proszę o pomoc
mam problem z wyznaczeniem promienia, proszę o pomoc: oblicz współrzędne środka i promień
okręgu o równaniu:
a)x2 + y2 − 6x − 3 = 0 b) x2 + y2 − 8x − 6y − 25=0
4 gru 17:49
mila: podaj wzór na okrąg ,którego srodek nie leży w punkcie (0,0)
4 gru 17:55
Miruś: nie mam takiego wzoru
to są dwa osobne przykłady
4 gru 18:00
Miruś: nie mam takiego wzoru
to są dwa osobne przykłady
4 gru 18:01
mila: jeżeli środek okręgu lezy w srodku układu współrzędnych S=(0,0) to wzór jest taki x2+y2=r2
jeżeli środek ma wspólrzędne S(a,b) a(x) ,b(y) to wzór jest (x−a)2+..
4 gru 18:04
4 gru 18:05
Miruś: aha (x−a)2 + (y−b)2 = r2

?
4 gru 18:06
Miruś: ale i tak nie wiem skąd się bierze to r
4 gru 18:07
mila: tak czyli x2−2ax+a+.....
4 gru 18:08
mila: r to jest promien okręgu
4 gru 18:10
Miruś: tak wzór skróconego mnożenia
a)x2 + y2 − 6x − 3 = 0
(x2 − 6x − 3) + (y2 −...+ 3) = ... a tu?
(x−
4 gru 18:11
Miruś: tak wzór skróconego mnożenia
a)x2 + y2 − 6x − 3 = 0
(x2 − 6x − 3) + (y2 −...+ 3) = ... a tu?
(x−
4 gru 18:11
mila: to nie jest wzór skróconego mnożenia .To jest Twoj okrąg
wzór okręgu
(x−a)2+(y−b)2=r2
np
(x+5)2+(y−2)2=4 Srodek tego okregu S=(−5,2) a promien =√4=2
prosiłam ,żebyś dokończył
(x−a)2+(y−b)2=r2
x2−2ax+a2+y2...
4 gru 18:19
AS: Równanie okręgu przez Ciebie podane to
x2 + y2 − 6x − 3 = 0
Równanie ogólne okręgu o środku (a,b) i promieniu r to
(x − a)2 + (y − b)2 = r2 po rozwinięciu
x2 + y2 − 2ax − 2by + a2 + b*2 − r2 = 0
Porównując współczynniki mamy
−2a = −6 ⇒ a = 3
−2b = 0 ⇒ b = 0 (brak y,dokładniej współczynnik przy y = 0)
a2 + b2 − r2 = −3
32 + 02 − r*2 = −3 ⇒ 9 + 0 + 3 = r2 ⇒ r = √12
Wsp. środka S(3,0) , promień r = 2*√3
4 gru 18:22