ciąg arytmetyczny
Olek: Znajdz wszystkie liczby dwucyfrowe n takie, że liczba n, jej podwojona cyfra jednosci i jej
podwojona cyfra dziesiatek są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego?
prosilbym o zrobienie tego krok po kroku, tak zeby bylo wiadomo skad co sie wzielo
4 gru 16:03
think: n = a*10 + b; 2b; 2a ← tworzą ciąg arytmetyczny
z własności ciągu arytmetycznego
10a + b + 2a = 2*2b
12a = 3b ⇒ b = 4a
ponieważ b∊<0,9>
to 0 ≤ 4a ≤ 9
ponieważ to jest liczba dwucyfrowa to a ≠ 0
dla a = 1
0 ≤ 4 ≤ 9 ok
dla a = 2
0 ≤ 8 ≤ 9 ok
dla a = 3
0 ≤ 12 ≤ 9 zonk
czyli będą to liczby : 14; 28
4 gru 16:16
Olek: dzięki wielkie
4 gru 17:44