bryły obrotowe
ja: Stożek usypany z piasku ma wysokość h = 2,8 m., a kąt nachylenia jego tworzącej do płaszczyzny
podstawy wynosi 32 º. Ile przejazdów samochodów ciężarowych potrzeba do przewiezienia tego
piasku, jeżeli jeden samochód może zabrać 9 m3 piasku?
4 gru 15:53
ja: pomóżcie
4 gru 16:07
ja: pomoże ktoś
4 gru 16:38
dero2005:
oblicz objętość stożka a następnie podziel przez 9
4 gru 16:45
dero2005:
hr = tg 32 = 0,6248
r =
h0,6248 = 4,48 m
V =
πr2*h3 =
π*4,482*2,83 = 58,82 m
3
n =
58,829 = 6,53 = 7 kursów ciężarówki n∊C
+
4 gru 16:55
ja: to koniec zadania
4 gru 17:03
dero2005:
a jak myślisz
4 gru 17:07
ja: tak ?
4 gru 17:08
ja: hr = tg 32 = 0,6248 skąd ta liczba wyszła
5 gru 17:27
dero2005:
hr = tg 32° = 0,6248
wg rys
w trójkącie prostokątnym stosunek przyprostokątnej leżącej naprzeciw kąta α do drugiej
przyprostokatnej jest tangensem kąta α
wartość tangensa kąta 32° z tablic = 0,6248
5 gru 20:28