bryły obrotowe
ja: . Równoległobok o bokach a = 11 dm, b = 9 dm i kącie ostrym α = 60º obraca się dokoła boku a.
Oblicz V i pole powierzchni otrzymanej bryły.
4 gru 15:52
ja: pomóżcie
4 gru 16:06
ja: pomoże ktoś
4 gru 16:38
ja:
4 gru 17:05
dero2005:

Dane a = 11 dm
b = 9 dm
α = 60 °
rb = sin 60° =
√32
r =
bP{3}2 = 4,5
√3
po obrocie równoległoboku powstaje figura jak na rysunku (walec+stożek−stożek)
więc wystarczy policzyć objętość walca o promieniu r i wysokości a
pole powierzchni jest równe : pole boczne walca + dwa pola boczne stożka
powodzenia
4 gru 17:22
ja: a ha to będzie h=r
4 gru 17:25
dero2005:
h = a r to jest promień walca
4 gru 17:29
ja: a trzeba zamienić na cm
4 gru 17:48
dero2005:
nie musisz zamieniać v wyjdzie dm3 a powierzchnia w dm2
4 gru 18:24