eh pomocy :(
ja: puszka ma kształt walca o średnicy podstawy d=74 mm i wysokości h=110mm Ile blachy potrzeba na
wykonanie 100 takich puszek jaką pojemność w litrach ma jedna taka puszka.
4 gru 15:49
ja: kto pomoże
4 gru 15:57
ja: haloo
4 gru 16:07
dero2005:
powierzchnia calkowita walca (puszki)
| | πd2 | | π742 | |
S = 2* |
| + πd*h = 2* |
| + π74*110 = 34156,92 mm2
|
| | 4 | | 4 | |
powierzchnia 100 puszek
31156,92*100 = 3415692 mm
2 *0,000001 = 3,416 m
2 →blachy na 100 puszek
Pojemność 1 puszki
| | πd2 | | π742 | |
V = |
| *h = |
| *110 = 472852,6 mm3 * 0,000001 = 0,47 dm3 (l) |
| | 4 | | 4 | |
4 gru 16:21
ja: to pole powierzchni całkowitej dobrze wyszło
4 gru 17:17
dero2005:
tam jest pomylka przy przepisywaniu zamiast 31156,92 powinno być 34156,92
zresztą przelicz wszystko wg wzorów i sprawdzisz
4 gru 17:25
ja: za π podstawić 3,14
4 gru 17:26
dero2005:
tak
4 gru 17:34