calka
snake: jak to dokonczyć?
∫√4−x2dx
po podstawieniu x=2cost, dx=2sintdt wychodzi 4∫sint sintdt
niewiem co zrobić dalej prosze o pomoc?
4 gru 15:20
4 gru 15:46
think: lub przez części co na jedno wyjdzie

∫−sintsintdt = costsint − ∫cos
2tdt = costsint − ∫1 − sin
2tdt = costsint − t + ∫sin
2tdt
−2∫sin
2tdt = costsint − t / : (−2)
| | t − sintcost | |
∫sin2tdt = |
| |
| | 2 | |
o ile gdzieś nie zrobiłam błędu
4 gru 15:59
snake: a jak to zrobic za pommoca koncepcji ASa
4 gru 16:48
think: smake, AS Ci tylko napisał, że:
1) źle policzyłeś pochodną bo zgubiłeś minus
| | 1 − cos2t | |
2) zwrócił uwagę, że sin2t to to samo co |
| |
| | 2 | |
więc zostaje Ci do policzenia
| | 1 − cos2t | | 1 | |
−4∫sin2tdt = −4∫ |
| dt = −4( |
| ( ∫1dt − ∫cos2tdt)) = .... |
| | 2 | | 2 | |
4 gru 16:58
snake: czyli wyjdzie −2(xt−cos2t−sin2t)?
4 gru 17:06
think: ∫ cos2t dt =

?
4 gru 17:11
snake: sory moj blad 1/2sin2t+C i to juś wszystko czy tego t sie tez pozbywamy?
4 gru 17:36
think: możesz odwrócić podstawienie i to będzie koniec
4 gru 17:42
snake: 1/2sin2t=x 2x=sin2t 2arsin2x=t? o to chodzi?
4 gru 17:50
think: raczej:
2cost = x / : 2
4 gru 17:54
snake: i to podstawiam zamiast i juz koniec tak?
4 gru 17:58
think: tak.
4 gru 17:59
snake: ostateczna postac −4 xarccosx/2 −1/2sin2arccosx/2+C?
4 gru 18:02
think: | | 1 | | x | | x | |
−2(t − |
| sin2t + C) = −2t + sin2t + C = −2arccos |
| + sin2arccos |
| + C |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
4 gru 18:06
snake: wielkie dzieki
4 gru 18:17