hmm: f(x)= x/(x+1)
dla jakich x funkcja
a)rosnie
b)maleje
14 sty 22:28
Eta: Funkcja jest homograficzna
D= R - {-1} więc x= -1 --- asymptota pionowa wykresu
Po przekształceniu do postaci kanonicznej
x +1 -1 (x +1) - 1 1 →
f(x) = -----------= ------------- = 1 - ------- gdzie u =[ -1, 1] i a<o
x +1 (x+1) x +1
x= - 1 --- asymptota pionowa
y= 1 --- asymptota pozioma
wykres f(x) powstaje przez translację wykresu g(x)= -a/x
gdzie a= -1 czyli a<0 więc gx)= -1/x
→
o wektor u =[ -1,1]
wykresem g(x) jest hiperbola Dg= R-{0}
o gałęziach w IIćw. i iV ćw układu współrzednych bo a<0
funkcja g(x) --- jest rosnąca w całej dziedzinie
więc i f(x) --- też rosnąca w swojej dziedzinie
Nie jest funkcją malejacą!
Narysuj wykres i będzie wszystko jasne!
14 sty 22:57
hmm: Przepraszam, ale nie postawił mi się apostrof
powinno być f'(x)= x/(x+1)
napewno maleje dla x∈(-1,0)
tylko jakie sa warunki na rosnaca ?
14 sty 23:04
kamilka: x*(x+1)>0
Rysuję parabolę , której miejscami zerowymi są liczby 0 i 1. f`(x)>0 to funkcja rośnie
czyli dla x<0 lub dla x>1
14 sty 23:13
14 sty 23:25
hmm: ale to i tak cos nie wychodzi sprawdzalem w programie, ktory mi narysował funkcje i
inaczej wyglada to troszke
http://matma4u.akcja.pl/programy/m14e/deriv12.htm
na tym rysowałem funcje x-ln(x+1) i inaczej wychodzi dla jakich x funkcja rosnie
powinno byc (0,+∞), no chyba, ze to cos zle rysuje ?
Prosze o pomoc
14 sty 23:26
hmm: Przepraszam Ciebie bardzo Eta za stracony czas na marne
14 sty 23:27