matematykaszkolna.pl
hmm: f(x)= x/(x+1) dla jakich x funkcja a)rosnie b)maleje
14 sty 22:28
Eta: Funkcja jest homograficzna D= R - {-1} więc x= -1 --- asymptota pionowa wykresu Po przekształceniu do postaci kanonicznej x +1 -1 (x +1) - 1 1 → f(x) = -----------= ------------- = 1 - ------- gdzie u =[ -1, 1] i a<o x +1 (x+1) x +1 x= - 1 --- asymptota pionowa y= 1 --- asymptota pozioma wykres f(x) powstaje przez translację wykresu g(x)= -a/x gdzie a= -1 czyli a<0 więc gx)= -1/x → o wektor u =[ -1,1] wykresem g(x) jest hiperbola Dg= R-{0} o gałęziach w IIćw. i iV ćw układu współrzednych bo a<0 funkcja g(x) --- jest rosnąca w całej dziedzinie więc i f(x) --- też rosnąca w swojej dziedzinie Nie jest funkcją malejacą! Narysuj wykres i będzie wszystko jasne!
14 sty 22:57
hmm: Przepraszam, ale nie postawił mi się apostrof powinno być f'(x)= x/(x+1) napewno maleje dla x∈(-1,0) tylko jakie sa warunki na rosnaca ?
14 sty 23:04
kamilka: x*(x+1)>0 Rysuję parabolę , której miejscami zerowymi są liczby 0 i 1. f`(x)>0 to funkcja rośnie czyli dla x<0 lub dla x>1
14 sty 23:13
Eta: Nooo! hmmmmmmmmmm ? Jak piszesz zła treśc! to juz Twój problem! Zabrałeś mi nie potrzebnie tyle czasuemotikonkaemotikonka Teraz czekaj na kogoś innegoemotikonka! wrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
14 sty 23:25
hmm: ale to i tak cos nie wychodzi sprawdzalem w programie, ktory mi narysował funkcje i inaczej wyglada to troszke http://matma4u.akcja.pl/programy/m14e/deriv12.htm na tym rysowałem funcje x-ln(x+1) i inaczej wychodzi dla jakich x funkcja rosnie powinno byc (0,+), no chyba, ze to cos zle rysuje ? Prosze o pomoc
14 sty 23:26
hmm: Przepraszam Ciebie bardzo Eta za stracony czas na marneemotikonka
14 sty 23:27