Zadanka z fizyki...
Vic: Witam. Jestem w posiadaniu pewnego zadanka z którym nie moge sobie poradzić. Proszę o pomoc:
W jednorodnym polu magnetycznym o indukcji 12 T na przewodnik z prądem działa siła 8 N. Ile
wyniesie siła, jeśli wartość indukcji zmaleje do 6 T ?
4 gru 15:20
R.W1.6l: F
MAX=B*q*V
jeśli q*V można potraktować jako stałą to F
MAX=B, jeżeli nie, to nei wiem
4 gru 15:40
R.W1.6l: ale i tak bedzie zle
4 gru 15:40
jacek: Siła elektrodynamiczna jest wprost proporcjonalna do indukcji. Jeżeli indukcja zmalała 2 razy
to siła też zmaleje 2 razy i będzie wynosiła 4N.
4 gru 15:42
jacek: Inaczej
B=12 T B2=6 T= 0,5 B
F1=B*I*l=8N
F2=0,5*B*I*l=0,5*(B*I*l)=0,5*8N=4N
4 gru 15:51