trygonom.
minus: witam chce sie dowiedziec dlaczego tgx równa sie 1/cos(kwadrat)x
4 gru 14:57
think: minus, tyle to jest równa pochodna tangensa a nie tangens... na przyszłość zadawaj trochę
precyzyjniej pytania...
4 gru 15:00
think: a jeśli idzie o pochodną, to liczymy to z definicji:
| | f(xo + h) − f(xo) | | tg(xo + h) − tg(xo) | |
limh→0 |
| = limh→0 |
| = |
| | h | | h | |
tutaj przydaje się wzór na różnicę tg
| | sin(x−y) | |
tgx − tgy = |
| |
| | cosxcosy | |
| | | sin(xo + h − xo | |
| | | cos(xo + h)cosxo | |
| |
= limh→0 |
| = |
| | h | |
| | sinh | | 1 | | sinh | |
limh→0 |
| * |
| → {ponieważ limh→0 |
| →1} |
| | h | | cos(xo + h)cosxo | | h | |
| | 1 | | 1 | |
1* |
| = |
| |
| | cos(xo + 0)cosxo | | cos2x | |
4 gru 15:11