.
Johnson: Jak uporać się z takim równaniem kwadratowym
x
2−2x−1
Δ=8
a=1; b=−2; c=−1.
Generalnie jak to pociągnąc dalej...? Coś pisali na tej stronie poniżej, że sie da to zrobić
ale nie wiele rozumiem z tego pozwole sobie zamieścic link:
http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20090222090128AAQZSvL
chyba ma wyjść 1−
√2 oraz 1+
√2, jak do tego dojść?
4 gru 14:16
Tomek.Noah: jak amsz pierwiastki zapisujesz w postaci iloczynowej czyli
(x−1−
√2)(x−1+
√2)=0
x=1+
√2 v x=1−
√2
x∊{1+
√2 ; 1−
√2}
√8=
√4*2=
√4*
√2=2
√2
| 2+√8 | | 2(1+√2) | |
| = |
| =1+√2 tak samo z roznica |
| 2 | | 2 | |
4 gru 14:21
budi: wyrażenie 2−√8 należy zamienić na 2−2√2 bo √8=√2*4 i wyrażenie 2−2√2 należy
podzielić przez 2, z drugim pierwiastkiem tak samo należy zrobić tylko będzie trzeba 2+2√2
podzielić przez 2
4 gru 14:22
Johnson: aha, dziekuje
4 gru 14:35