statystyka
kuba: Poniżej podano wagi cieląt w pewnym gospodarstwie. Oblicz odchylenie standardowe tego zestawu:
38 kg,40 kg, 42 kg, 42 kg, 45 kg, 48 kg, 50 kg, 51 kg.
4 gru 14:06
think: policz najpierw średnią wagę. czyli dodaj te wszystkie poszczególne wagi i podziel przez ich
ilość.
4 gru 14:26
kuba: 44.5kg
4 gru 15:58
think: no to odchylenie standardowe σ liczy się ze wzoru:
σ = √∑(xi − xśr)2
xi to poszczególne wagi cielaków od nich odejmujesz wagę średnią i to co wyjdzie podnosisz do
kwadratu
σ = √(38 − 44,5)2 + (40 − 44,5)2 + ... = ....
4 gru 16:03