geometria
kuba: Z wierzchołków prostokąta poprowadzono proste prostopadłe do jego przekątnej. Proste te dzielą
prostokątną na trzy równe częśći. Każda o długości 5 cm. Oblicz pole i obwód tego prostokata.
4 gru 14:06
think: kuba napisz treść tego zadania słowo w słowo tak jak masz w książce, bo w tej postaci wydaje
się jakieś takie niepewne o co chodzi.
4 gru 14:24
kuba: Z wierzchołków prostokąta poprowadzono proste prostopadłe do jego przekątnej. Proste te dzielą
przekątną* na trzy równe częśći. Każda o długości 5 cm. Oblicz pole i obwód tego prostokata.
4 gru 15:57
dero2005:

rys trochę nieproporcjonalny
4 gru 16:32
dero2005:
| ⎧ | a2+b2 =152 | |
| ⎩ | a2−102=b2−52 |
|
po rozwiązaniu
a = 5
√2
b= 5
√7
wyszło a<b gdyż rysunek nie jest proporcjonalny
pole a*b
obwód 2(a+b)
4 gru 16:42
think: a2 + b2 = 152
52 + x2 = b2
x2 + 102 = a2
52 + x2 + x2 + 102 = 152
2x2 = 100
x2 = 50
a2 = 100 + 50
b2 = 25 + 50
4 gru 16:43
dero2005:
korekta
a = 5√6 b = 5√3
4 gru 17:04