Anka: Uzasadnij, że suma odległości dowolnego punktu płaszczyzny od wierzchołków danego
czworokąta jest większa od połowy obwodu danego czworokąta.
14 sty 22:11
Basia:
czworokąt ABCD i punkt P
liczymy PA+PB+PC+PD
APB tworzą trójkąt czyli AP+PB>AB
BPC tworzą trójkat czyli BP+PC>BC
CPD twprzą trójkąt czyli CP+PD>CD
APD tworzą trójkąt czyli AP+PD>AD
stąd
AP+PB+BP+PC+CP+PD+AP+PD > AB+BC+CD+AD
AP=PA
BP=PB
CP=PC
DP=PD
2AP+2BP+2CP+2DP > AB+BC+CD+DA
2(AP+BP+CP+DP) > AB+BC+CD+DA
AP+BP+CP+DP > (AB+BC+CD+DA) / 2
c.b.d.o.
15 sty 11:03
StefanOśmiorenki: A koty niemajom muzkuf

!
30 gru 18:49
StefanOśmiorenki: awesfxv
30 gru 18:49
kartonowyjoe1514:
czworokąt ABCD i punkt P
liczymy PA+PB+PC+PD
APB tworzą trójkąt czyli AP+PB>AB
BPC tworzą trójkat czyli BP+PC>BC
CPD twprzą trójkąt czyli CP+PD>CD
APD tworzą trójkąt czyli AP+PD>AD
stąd
AP+PB+BP+PC+CP+PD+AP+PD > AB+BC+CD+AD
AP=PA
BP=PB
CP=PC
DP=PD
2AP+2BP+2CP+2DP > AB+BC+CD+DA
2(AP+BP+CP+DP) > AB+BC+CD+DA
AP+BP+CP+DP > (AB+BC+CD+DA) / 2
c.b.d.o.
3 sty 17:53