:(
Matma: zapisz i rozwiąż odpowiednie układy równań:
a)liczba x jest o 5 mniejsza od liczby y. Liczba o 1 większa od y jest 3 razy większa od x.
b)liczba o 5 większa od x jest równa średniej arytmetycznej liczb x i y. Liczba 2 razy mniejsza
od x jest 4 razy mniejsza od y.
c)Liczba o 20% większa od x jest o 10 mniejsza od y. Liczba o 20% mniejsza od y jest o 6
większa od x.
d)Liczba o 50% mniejsza od liczby y jest o 1 większa od liczby x. 60% liczby x stanowi 25%
liczby y.
Proszę o pomoc:(
4 gru 13:36
R.W1.6l: Heh zrobię dwa, bo to nie jest aż tak trudne a resztę analogicznie
1.
x<y o 5
czyli x+5=y
oraz y+1=3x
/x+5=y
\y+1=3x
x+5+1=3x
2x=6
/x=3
\y=8
d)
/0,5y−1=x
\0,6x=0,25y
/y−2=2x −>y=2x+2
\12x=5y
12x=10x+10
2x=10
/x=5
\y=12
4 gru 13:49
Kama: oki.Dzięki
4 gru 14:48
qwad: CIPA
12 gru 15:41