uprość wyrażenia
kamilka: Uprość wyrażenia:
5x(2x−3y)−(3x−2y)2
( √2 +a)(a− √2)+(−3 √2 +2a)a
(1−2x)(1+2x)− (2y−x √22)2
4 gru 13:08
magda: musisz opuścić nawiasy
5x(2x−3y)−(3x−2y)2 =10x2−15xy−6x+4y
( √2 +a)(a− √2)+(−3 √2 +2a)a tak ma być potęga a?
4 gru 13:18
kamilka: Nie przepraszm za pomyłkę.Tam ma być ,,2,,
4 gru 13:26
magda: ( √2 +a)(a− √2)+(−3 √2 +2a)2=( a+√2 )(a− √2)+(−3 √2 +2a)2=(a2−2)+(18−12√2a+4a2)=
=5a2−12√2a+16
4 gru 13:41
magda: | | (2y−x √2)2 | |
(1−2x)(1+2x)− |
| |
| | 2 | |
| | 4y2−4√2xy+2x2 | |
=1−4x2−( |
| )=1−4x2−2y2+2√2xy−x2=−5x2−2y2+2√2xy+1 |
| | 2 | |
4 gru 13:44
Kama: dzięki
4 gru 14:45