Ruch jednostajnie zmienny - przyśpieszony.
DuDi: Witam, chciałbym, aby ktoś pomógł mi, a raczej coś poduczył, przekształcania wzorów z fizyki na
poziomie Liceum.
Klasa humanistyczna, fizyka podstawa, wzór na położenie w ruchu jednostajnie zmiennym −
przyśpieszonym.
X= Xo +Vo * Δt +
12a(Δt)
2 − oczywiście, jeżeli a − przyspieszenie >0 jest większe od zera
− zapis w nawiasie obrazujący to działanie: ( a>0)
I jak tu np. Wyznaczyć Vo, ΔT i Xo? Rozumie ktoś to, nie umiem tak przekształcać ...

I zna ktoś jakieś dobre strony odnośnie fizyki − zależy mi na ruchach−przyśpieszonym,
opóźnionym, po okręgu?
4 gru 12:55
R.W1.6l: Hehe, ziom, ja jestem w mat−fizie, czyli rozszerzone wszystko a i tak nic nie umiem (wina
"nauczyciela"

bo jak 28 na 33 osób nic nie kuma przez całe już 1,5 roku to coś z nim nie
tak)
z tego wychodzi że
kilka wskazówek:
1. Jak masz np obliczyć V
0 to wszystko co nie zawiera V
0 przenieś na drugą stronę równania
2. Następnie podziel przez to co jest przy V
0 by się tego czegoś pozbyć pozostawiając V
0*1
czyli V
0
podobnie resztę

aha, uwaga
jak będziesz miał coś takiego np.
a+bx+by+c=z
i masz wyznaczyć b
to wszystko co nie zawiera b na drugą i zostaje
bx+by=z−c−a
następnie b przed nawias zgodie z zasadą ze ab+cb=b(a+c)

b(x+y)=z−c−a
i podzielić
4 gru 13:57
DuDi: Nie dałbym sobie rady na mat−fizie, dostałem się na humana, bo lubię polski

.
R.W1.6l − u mnie też nauczyciel rozwiązuje sam zadania na tablicy, czasem wywoła kogoś, ( jak
już podstawi gotowy wzór) to wywołuje soboę, każde jej obliczyć i tyle.
Do tej pory mam jedną ocenę ze spr , a zbliża się kolejny sprawdzian, i weź tu zdaj...
4 gru 14:15
DuDi: Próbuję teraz ogarnąć to

.
4 gru 14:16
dero2005:
X
o
X
o = X − V
o*Δt −
12a(Δt)
2
V
o
V
o*Δt = X − X
o −
12a(Δt)
2
Δt
| 1 | |
| a(Δt)2+ VoΔt − X + Xo = 0 Δt traktowaćjak zmienną x i rozwiązać równanie |
| 2 | |
kwadratowe
Ogólna zasada jest taka, że zmienną, którą chcemy wyznaczyć przenosimy na jedną stronę równania
a pozostałe wyrazy na drugą (pamiętamy o zmianie znaków z plus na minus i odwrotnie). Jeżeli
przy zmiennej jest jakiś czynnik to wtedy drugą stronę dzielimy przez ten czynnik. Jezeli
zmienna jest w liczniku to mnożymy mianownik przez iloraz, jeżeli zmienna jest w mianowniku to
dzielimy licznik przez iloraz, jeżeli zmienna jest pod pierwiastkiem to obie strony podnosimy
najpierw do kwadratu a następnie wykonujemy dalsze dzialania.
4 gru 14:22
DuDi: "i podzielić " − ale dlaczego mam podzielić, tego tylko nie rozumiem.
4 gru 14:26
DuDi: aha, dobra, bo to się odnosiło do tego, czaję, teraz przerobię, to co napisał dero2005.
4 gru 14:27
DuDi: To może gwoli przecwiczenia dostane jakiś wzór i co mam z niego wyznaczyć?
4 gru 14:47
Tomek.Noah: | | | |
g2= |
| wyzancz x  |
| | | |
4 gru 14:55
DuDi: O w morde, taki wzór..

Toż z krzesła spadłem, jak zobaczyłem..

Może coś łatwiejszego na początek, takich wzórow narazie nie mam z fizyki, więc takich
przekształcanek nie ma

Takze, cos łatwiejszego.
4 gru 14:58
Mateusz: Tomek troche za trudny na początek dałes na fizyce raczej takiego nie dostanie

chcesz
łatwiejsze no to ze wzorów wyznacz zmienne oznaczone kolorem zielonym
d) pV=nRT,
V,
T
4 gru 15:45
4 gru 15:46
DuDi: Pozniej wkleje zdjęcie, ide się z nimi uporać na kartce papieru ^^.
4 gru 15:57
R.W1.6l: Co do nauczyciela... myśli ze gada z naukowcami i wszyscy wszystko rozumieja, nie wiem jak to
określić, ale nie tłumaczy nawet o co chodzi tylko powie pare fizycznych słów do tego jakiś
wzór i jakiś inny wzór który się nie wiedzieć czemu przyrównuje do tego 1. i G*WNO nic nie
kapuję
Sorry za braki w interpunkcji, ale staram się szybko pisać
4 gru 18:05
AS: Nie zwalajcie całej winy na nauczyciela,trzeba przede wszystkim chcieć.
A co do przekształceń w fizyce,to raczej problem matematyczny.
Przekształcenia dokonuje się zgodnie z regułami algebry a biegłość
uzyskuje się przez ćwiczenia.Im ich więcej tym lepiej.
4 gru 18:32