matematykaszkolna.pl
Ruch jednostajnie zmienny - przyśpieszony. DuDi: Witam, chciałbym, aby ktoś pomógł mi, a raczej coś poduczył, przekształcania wzorów z fizyki na poziomie Liceum. Klasa humanistyczna, fizyka podstawa, wzór na położenie w ruchu jednostajnie zmiennym − przyśpieszonym. X= Xo +Vo * Δt + 12a(Δt)2 − oczywiście, jeżeli a − przyspieszenie >0 jest większe od zera − zapis w nawiasie obrazujący to działanie: ( a>0) I jak tu np. Wyznaczyć Vo, ΔT i Xo? Rozumie ktoś to, nie umiem tak przekształcać ... I zna ktoś jakieś dobre strony odnośnie fizyki − zależy mi na ruchach−przyśpieszonym, opóźnionym, po okręgu?
4 gru 12:55
R.W1.6l: Hehe, ziom, ja jestem w mat−fizie, czyli rozszerzone wszystko a i tak nic nie umiem (wina "nauczyciela" bo jak 28 na 33 osób nic nie kuma przez całe już 1,5 roku to coś z nim nie tak)
 aΔt2 
X=X0+V0*Δt+

2 
z tego wychodzi że
 X−X0−aΔt2 
V0=

2Δt 
kilka wskazówek: 1. Jak masz np obliczyć V0 to wszystko co nie zawiera V0 przenieś na drugą stronę równania
 aΔt2 
X−X0

=V0*Δt
 2 
2. Następnie podziel przez to co jest przy V0 by się tego czegoś pozbyć pozostawiając V0*1 czyli V0
 aΔt2 
X−X0

2 
 X−X0−aΔt2 

=

Δt 2Δt 
podobnie resztę emotka aha, uwaga jak będziesz miał coś takiego np. a+bx+by+c=z i masz wyznaczyć b to wszystko co nie zawiera b na drugą i zostaje bx+by=z−c−a następnie b przed nawias zgodie z zasadą ze ab+cb=b(a+c) emotka b(x+y)=z−c−a i podzielić
 z−c−a 
b=

x+y 
4 gru 13:57
DuDi: Nie dałbym sobie rady na mat−fizie, dostałem się na humana, bo lubię polski . R.W1.6l − u mnie też nauczyciel rozwiązuje sam zadania na tablicy, czasem wywoła kogoś, ( jak już podstawi gotowy wzór) to wywołuje soboę, każde jej obliczyć i tyle. Do tej pory mam jedną ocenę ze spr , a zbliża się kolejny sprawdzian, i weź tu zdaj...
4 gru 14:15
DuDi: Próbuję teraz ogarnąć to .
4 gru 14:16
dero2005: Xo Xo = X − Vo*Δt − 12a(Δt)2 Vo Vo*Δt = X − Xo12a(Δt)2
 X −Xo12a(Δt)2 
Vo =

Δt 
Δt
1 

a(Δt)2+ VoΔt − X + Xo = 0 Δt traktowaćjak zmienną x i rozwiązać równanie
2 
kwadratowe Ogólna zasada jest taka, że zmienną, którą chcemy wyznaczyć przenosimy na jedną stronę równania a pozostałe wyrazy na drugą (pamiętamy o zmianie znaków z plus na minus i odwrotnie). Jeżeli przy zmiennej jest jakiś czynnik to wtedy drugą stronę dzielimy przez ten czynnik. Jezeli zmienna jest w liczniku to mnożymy mianownik przez iloraz, jeżeli zmienna jest w mianowniku to dzielimy licznik przez iloraz, jeżeli zmienna jest pod pierwiastkiem to obie strony podnosimy najpierw do kwadratu a następnie wykonujemy dalsze dzialania.
4 gru 14:22
DuDi: "i podzielić " − ale dlaczego mam podzielić, tego tylko nie rozumiem.
4 gru 14:26
DuDi: aha, dobra, bo to się odnosiło do tego, czaję, teraz przerobię, to co napisał dero2005.
4 gru 14:27
DuDi: To może gwoli przecwiczenia dostane jakiś wzór i co mam z niego wyznaczyć?
4 gru 14:47
Tomek.Noah:

3 
1+

x
 4 

g2=

wyzancz x emotka

z 
(1−

)2
 y 

4 gru 14:55
DuDi: O w morde, taki wzór.. Toż z krzesła spadłem, jak zobaczyłem.. Może coś łatwiejszego na początek, takich wzórow narazie nie mam z fizyki, więc takich przekształcanek nie ma Takze, cos łatwiejszego.
4 gru 14:58
Mateusz: Tomek troche za trudny na początek dałes na fizyce raczej takiego nie dostanie emotka chcesz łatwiejsze no to ze wzorów wyznacz zmienne oznaczone kolorem zielonym
 s 
a)v=

,t
 t 
 mv2 
b) F =

m, r
 r 
 x2 
c) k=

,x
 c 
d) pV=nRT,V,T
 a−x 1 
e)

=

c
 b c 
4 gru 15:45
Mateusz: dorzuce jeszcze
 v1+v2 
f) v=

,v1
 2 
4 gru 15:46
DuDi: Pozniej wkleje zdjęcie, ide się z nimi uporać na kartce papieru ^^.
4 gru 15:57
R.W1.6l: Co do nauczyciela... myśli ze gada z naukowcami i wszyscy wszystko rozumieja, nie wiem jak to określić, ale nie tłumaczy nawet o co chodzi tylko powie pare fizycznych słów do tego jakiś wzór i jakiś inny wzór który się nie wiedzieć czemu przyrównuje do tego 1. i G*WNO nic nie kapuję Sorry za braki w interpunkcji, ale staram się szybko pisać
4 gru 18:05
AS: Nie zwalajcie całej winy na nauczyciela,trzeba przede wszystkim chcieć. A co do przekształceń w fizyce,to raczej problem matematyczny. Przekształcenia dokonuje się zgodnie z regułami algebry a biegłość uzyskuje się przez ćwiczenia.Im ich więcej tym lepiej.
4 gru 18:32