Anka: Wykorzystując nierówność trójkąta udowodnij, że przyprostokątna w dowolnym trójkącie
prostokątnym jest krótsza od przeciwprostokątnej.
14 sty 22:08
Basia:
nie mam żadnego pomysłu !
może Eta, Bogdan, Anmario albo Jakub pomogą ?
15 sty 18:27
Jakub: Hmm, też brak pomysłu
15 sty 20:11
Bogdan:
Dzień dobry. Dopiero dzisiaj zauważyłem zaproszenie Basi do zmierzenia się z zadankiem
Ani.
Spróbuję.
Niech a, b oznaczają długości przyprostokątnych, c - długość przeciwprostokątnej,
α - miara kąta ostrego w trójkącie prostokątnym,
Przyjmujemy: a > 0, b > 0, c > 0,
a/c = sinα € (0, 1) i b/c = cosα € (0, 1)
lub
a/c = cosα € (0, 1) i b/c = sinα € (0, 1)
Mamy wykazać, że a < c i b < c.
Z nierówności trójkąta otrzymujemy:
a - b < c < a + b dla a > b
lub
b - a < c < a + b dla b > a
Każda z tych nierówności jest też prawdziwa dla a = b.
Podzielmy te nierówności przez c i otrzymujemy:
a/c - b/c < 1 < a/c + b/c lub b/c - a/c < 1 < a/c + b/c.
Występują tu wielkości: a/c, b/c, których wartości z założenia są dodatnie
i mniejsze od 1.
a/c < 1 i b/c < 1
Mnożymy ostatnie nierówności przez c i mamy: a < c i b < c,
a więc długości przyprostokątnych są mniejsze od długości przeciwprostokątnej,
co należało wykazać.
Proszę o opinię do przedstawionego rozwiązania, czy można uznać go za dowód?
Pozdrawiam wszystkich na tym forum.
16 sty 11:52
Basia:
Oczywiście, nie tylko można, to po prostu jest dowód.
Prawdę mówiąc nie wiem dlaczego uparłam się, żeby nie wykorzystywać funkcji
trygonometrycznych. Chyba dajemy się czasem zasugerować. Nierówność trójkata to
nierówność trójkata i nic więcej. A przecież oczywiście tak być nie musi.
Pozdrowienia
16 sty 12:17
Basia:
O rany ! Proste jak.....
"doklejamy" trójkąt przystający wzdłuż przypr. b
powstaje trójkąt równoramienny: podstawa 2a, ramiona c
czyli 2a<c+c 2a<2c a<c
"doklejamy trójkat przystający wzdłuż przypr.a
powstaje trójkat równoramienny: podstawa 2b , ramiona c
2b<c+c 2b<2c b<c
16 sty 12:58
Bogdan:
Gratuluję Basiu, proste jak drut
16 sty 13:14
Basia:
Będzie to bez watpienia kryptoreklama, ale olśniło mnie nagle gdy sobie pogryzałam ptasie
mleczko. Cukier krzepi. (to nie ja, to Wańkowicz)
16 sty 13:19
Bogdan:
To ja idę po gorzką czekoladkę, podobno też tak działa
16 sty 14:23
Jota: Ja , bez gorzkiej czekolady ?.... nie zaglądam do tego forum!

Pozdrawiam Was!.....
16 sty 18:35