w równoramiennym trójkącie ABC
Ater: w równoramiennym trójkącie ABC podstawa AB jest równa 12 cm, a ramiona AC i BC mają po 10 cm.
Oblicz:
a) promień okręgu wpisanego w ten trójkąt
b) długość odcinka łączącego punkty styczności okręgu z ramionami trójkąta.
4 gru 11:10
asa:
2 paź 17:57
ojejnieumiem: ⇒ΔΔΔΔΔΔΔΔΔ
24 lut 17:07
Janek191:
a)
Z tw. Pitagorasa mamy
62 + h2 = 102
h2 = 100 − 36 = 64
więc
h = √64 = 8
h = 8 cm
==============
Pole Δ ABC = 0,5 *12 cm* 8 cm = 48 cm2
r − promień okręgu wpisanego w Δ ABC
Pole Δ ABC
P = 0,5 * ( 10*r + 12 *r + 12 *r) = 0,5 * 34 r = 17 r
zatem
17 r = 48 cm2
r = 48/17 cm ≈ 2,8 cm
========================
b)
D, E − punkty styczności .
x = I DE I
I BD I = I AE I = 0,5 I AB I = 6 cm
I CD I = 10 cm − 6 cm = 4 cm
Z podobieństwa trójkątów : Δ ABC i Δ EDC mamy :
4 10
−− = −−
x 12
zatem
10 x = 4*12 = 48 / : 10
x = 4, 8
Odp. I DE I = 4,8 cm
==================
24 lut 17:45