Jak to rozwiazać???????????????????
Emanuel: Do dzbanka w kształcie walca o średnicy podstawy równej 18 cm wlano pięć szklanek lemoniady
wypełniając go po brzegi.Szklanki w kturych znajdowała się lemoniada są walcami o promieniu
3cm i wysokości 12 cm.Obllicz wysokość dzbanka
4 gru 08:28
dero2005:
objętość dzbanka V = πr2*H
objętość szklanki v = πr2s *h
V = 5*v → policzyć H i wszystko
4 gru 08:36
Emanuel: może jakies obliczenia?
4 gru 09:09
Emanuel: co mam podstawic i wogule
4 gru 09:10
sushi_ gg6397228:
zacznij najpierw od poczytania teorii na ten temat, bo widac, nie masz zielonego pojecia o tym
dziale
podstawianie liczb za literki==== 6 KLASA SZKOŁA PODSTAWOWA
4 gru 10:02
Godzio:
Ja proponuję też wrócić trochę do nauki ortografii
"których" "w ogóle"
4 gru 10:06
Emanuel: wal sie
4 gru 12:32
Emanuel: co mam podstawić za H−(wysokość dzbanka),a promień=9cm
4 gru 12:37
dero2005:
Dane: r = 9 cm − promień dzbanka
r
s = 3 cm − promień szklanki
h = 12 cm − wysokość szklanki
Szukane H = ? − wysokość dzbanka
πr
2*H =5* πr
s2*h
| | 5*rs2*h | | 5*32*12 | |
H = |
| = |
| = 623 cm |
| | r2 | | 92 | |
4 gru 14:36