macierz
we still don't feel any bette: witam.
Zastanawiam sie w jaki sposób obliczyć rząd macierzy np.
5 4 3
−1 24
6 2 3
jak sie za to zabrać, próbowalem to zrozumieć z ilkun podreczników ale niestety nic nie
załapeąłem, choć się staram
3 gru 23:52
Jack:
policz najpierw wyznacznik tej macierzy.
4 gru 00:03
bodzio: det=103−82=21
tez z chęcią posłucham jak to zrobić, bo to podstawa do rozwiązywania układów rónań nie będą
cymi ukladami Cramera.
Wniosuje ze skoro det≠0 to uklad jest układem cramera.
Weźmy jednak macierz której det=0 np.
1 3 2
2 −11
3 2 3
Aby obliczyc jej rząd liczę wszystkie podwyznaczniki stopnia 2 , co zrobic dalej dalej

?
4 gru 12:55
sushi_ gg6397228:
szukasz takiego aby rzad dal 2; jak sie taki znajdzie to koniec zadania
jak nie bedzie żadnego Minora 2x2 ktorego det≠0 to wtedy rzad bedzie 1
4 gru 13:39