enter: wyznacz te warytości parametru m dla których równanie ma dokładnie jedno rozw
m-8
x+ ----- =4
x-2
odp jest że m=8 lub m=9
mi wychodzi tylko że m=9.. a dlaczego jeszcze może być 8? prosze o rozw
14 sty 21:52
ola: specjalnie skonstruowane zadanie, jeżeli ułamek w tym zadaniu bedzie równy 0, to też
otrzymamy jedno rozwiązanie x=4
14 sty 21:57
Eta:
D; x€ R -{2}
x(x -2) +m - 8
----------------- = 4
x -2
4(x- 2)= x(x -2) +m - 8
x2 -2x - 4x +8 +m -8=0
x2 - 6x +m=0 Δ=0 -- bo dokładnie jedno podwójne
czyli Δ= 36 - 4m
36 - 4m =0 to m=9 --- to dla f, st. drugiego
gdy m- 8= 0 czyli m=8
otrzymasz
0
x + ---- = 4 → x= 4 --- to funkcja st. pierwszego
x - 2
więc odp; m= 8 --- jedno rozw. x= 4
lub dla m= 9 --- też jedno ale podwójne x1=x2=3
14 sty 22:02
enter: dzięki, zrozumiałam
14 sty 22:13