proszę o pomoc
dziura: Piłka rzucona z wysokości 60 cm odbija się od podłogi. Po każdym kolejnym odbiciu piłka wzosi
się na 34 wysokości osiągniętej w poprzednim odbiciu. Oblicz łączną dłogość drogi
pionowej ( licząc ruch w górę i w dół ) przebytej przez piłkę do czwartego odbicia.
Bardzo proszę o rozwiązanie tego zadania i wytłumaczeie dlaczego tak
nie mma pojęcia jak to obliczyc
3 gru 22:44
dziura: pomoże mi ktoś?
3 gru 23:07
Jack:
zauważ, że masz pewien ciag geom.
3 gru 23:36
dziura: tylko że ja nie potrafie go w ogóle zrobić
4 gru 10:25
jacek: Do pierwszego odbicia piłka przebędzie 60 cm
Po 1 odbiciu wzniesie się na wysokość 0,75* 60 cm = 45cm i opadnie z tej wysokości czyli od 1
do 2 odbicia przebędzie drogę 0,75* 60 cm *2= 90 cm
Po 2 odbiciu wzniesie się na wysokość 0,75 *45cm = 33,75 cm i opadnie z tej wysokości czyli od
2 do 3 odbicia przebędzie drogę 0,75* 45 cm *2= 67,5 cm
Po 3 odbiciu wzniesie się na wysokość 0,75 *33,75cm = 25,3125 cm i opadnie z tej wysokości
czyli od 3 do 4 odbicia przebędzie drogę 0,75* 33,75 cm *2= 50,625 cm
Dodaj te drogi po kolejnych odbiciach
4 gru 11:33
hvjjhvkv: ΩΔΩ≤≤∞απ≤⊂⇒∑≈≠
4 gru 12:58
dziura:
tylko że ja nie potrafie go w ogóle zrobić, bo nie chce mi sie pomyśleć
4 gru 13:11
dziura: to nie ja to napisałam
4 gru 23:51
dziura: jakiś kretyn
4 gru 23:51
dziura: czyli 90 cm + 67,5 + 50,63 = 208,13cm
9 gru 19:25
jacek: będzie 268,13 cm, nie wzięłaś po uwagę 60 cm do pierwszego odbicia
9 gru 20:05
dziura: aaaaa faktycznie dziękuję

!
9 gru 20:07