zadanie
aga: Czy może mi ktoś pomóc? Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego, w którym
długość krawędzi podstawy jest równ 20cm oraz kąt nachylenia przekątnej ściany bocznej do
sąsiedniej ściany bocznej ma miarę 45. Z rysunkiem jeżeli można.
3 gru 22:09
sloncetymoje:

troche krzywy ten rysunek
V=Pole podstawy * wysokość(h)
| | a2√3 | | 202√3 | | 400√3 | |
pole podstawy = |
| = |
| = |
| = 100√3 |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
wysokość= 20 cm
V= 100
√3*20=2000
√3cm
3
3 gru 22:44
Eta:
Przykro mi
słoneczko .. ale to nie jest poprawne rozwiązanie
3 gru 23:02
Eta:
Rysuję
3 gru 23:03
Eta:
3 gru 23:16
Eta:

Zapomniałam zaznaczyć miary kątów w ΔADC
1 po
45o
z tw. Pitagorasa w ΔACC
1 wyznacz długość H
| | a2√3 | |
V= Pp*H= |
| *H=.......
|
| | 4 | |
teraz tylko dokończ obliczenia
3 gru 23:24
aga: dziękuje
4 gru 10:09