Funkcje kwadratowe
gabriela67: y=9x2+12x+11
3 gru 22:05
Eta:
I co mamy z nią zrobić?

Napisz ......
3 gru 22:09
gabriela67: zrobilam Δ=− 252 Δ<0 i co dalej
3 gru 22:12
gabriela67: czy będzie tam monotonicznośc
3 gru 22:13
gabriela67: czy funkcje trzeba narysować czy nie
3 gru 22:14
gabriela67: mam narysować wykres tej funkcji i jej monotonicznośc y=9x2+12x+11
3 gru 22:16
gabriela67: i wszystkie jej argumenty
3 gru 22:17
Mateusz: jak masz Δ<0 to oznacza ze funkcja nie ma miejsc zerowych (nie przecina osi x) współczynnik
przy a jest dodatni więc parabolka będzie skierownana ramionami do góry żeby narysowac
ostatecznie wykres tej funkcji wystarczy jeden punkt najlepiej policz współrzędne wierzchołka
3 gru 22:23
stanislaw:
Δ<0 czyli brak miejsc zerowych
obliczyć należny jeszcze współrzędne wierzchołka paraboli (p,q)
p = −b2a = −122*9 = −1218 = −23
q = −Δ4a = 2524*9 = 25236 = 7
i teraz rysujesz wykres paraboi
3 gru 22:25
gabriela67: w jakim przedziale ona jest malejaca a w jakiej rosnaca?
3 gru 22:38
3 gru 22:41
gabriela67: dziekuje
3 gru 23:00