bardzo prosze o pomoc
ewelinka: Pole podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 36 cm
2 , a jego objętość jest
równa 108 cm
3 . Ściana boczna ostrosłupa tworzy z płaszczyzną podstawy kąt o mierze alfa,
takie że tangens alfa= ile

? jak to zrobić

bardzo prosze o pomoc
3 gru 21:16
3 gru 21:21
ewelinka: kurcze no patrzylam na to i nie iwem jak

a jakas podpowiedz?
3 gru 21:26
Eta:
Zaraz Ci narysuję
3 gru 21:34
Eta:

P
p= a
2= 36 =>
a=6 to
a2= 3
policz H ...... otrzymasz:
H= 9
dokończ .....
3 gru 21:42
ewelinka: nie wiem jak:(
3 gru 21:47
Eta:
Echhhhhhhhh .....
Jak to ?.... nie wiesz jak?
danych nie umiesz podstawić

zauważyłam chochlika , poprawiam zapis:
12H= 108
| | 108 | |
H= |
| =......... to już z pewnością umiesz policzyć
|
| | 12 | |
| | H | | 9 | |
tgα= |
| = |
| =.......
|
| | a2 | | 3 | |
dokończ i nie pisz mi,że : nie wiesz jak ?
3 gru 22:00
4 gru 00:24