matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie
Paweł:
Dla jakich wartości m równanie nie ma rozwiązań rzeczywistych:
x+1
x
=m Kompletnie nie wiem jak to zacząć.
3 gru 20:32
Eta:
założenie x≠0 to: x+1= m*x mx −x= 1 x( m−1)= 1
1
x=
m−1
dla m= 1 −− brak rozwiązań rzeczywistych, bo mianownik się wówczas zeruje czyli mamy sprzeczność dla m ≠1 równanie ma dokładnie jedno rozwiązanie, różne od zera, bo x ≠0 z założ.
3 gru 21:05