podwojna silnia
Ania: jak skrocic wyrazenie
(2n+1)! !(2n−1)! !
podwojna silnia
3 gru 20:03
roman: ja oczywiście tego nie zrobie ale mogłabyś mi powiedzieć w jakiej klasie jesteś LO czy to już
ze studii >?
pytam poważnie ....
3 gru 20:11
konrad509: Wiem że to jest 2n+1, ale nie wiem jak do tego dojść
3 gru 20:14
sloncetymoje: ja wiem
| (2n+1)! ! | | (2n−1)! ! (2n+1) | |
| = |
| =2n+1 |
| (2n−1)! ! | | (2n−1)! ! | |
3 gru 22:23
think: no dobra chyba znalazłam;)
na przykładzie
5!! = (1*2*3*4*5)! = (4!*5)! = 4!!*5!
teraz już uda Ci się uprościć ten przykład :)
3 gru 22:40
Grześ: ale jest różnica między 5

a (5!)!
5

wynosi=1*3*5=15
(5!)! wynosi=(1*2*3*4*5)!=120!=.......
3 gru 22:43
Grześ: 5! ! mialo byc tam podwojne
3 gru 22:43
think: jednak łebek mam bardziej pusty niż bym chciała przyznać

ale dobrze Grześ, że trzymasz rękę
na pulsie
3 gru 22:46
Ania: zgadza sie podwojne
wiec bedzie to wygladac jak w przykładzie 5! != 1*3*5
3 gru 22:48
think: no to jest rozwiązane przez sloncetymoje...
3 gru 22:49
Grześ: właśnie zobaczyłem to, co think napisałaś i chciałem ratować sytuacje


Trzeba sobie pomagać, zdarzaja sie błędy
3 gru 22:50
Grześ: taak, tamto rozwiązanie jest dobre

3 gru 22:50
sushi_ gg6397228:
podwojna silnia oznacza dla liczb postaci (2n+1) iloczyn kolejnych liczb nieparzystych
dla (2n) iloczyn kolejnych liczb parzystych
10! !=2*4*6*8*10
4 gru 00:34