?
90 KUBA :): jaką masę posiada Księżyc, jeżeli Ziemia przyciąga go siłą 1,8 x 1020 N. odległośc miedzy
nimi wynosi 384 000 km = 4 x 108m. stała grawitacja G = 6,67 x 10−11 Nm2kg2 Mz =
6 x 1024kg
3 gru 19:13
danny: Skorzystaj z prostego wzoru
F = G*(m1*m2)/r2
3 gru 19:54
90 KUBA :): a moge prosic o male wytlumaczenie tego zadania bo mam to odac na zaliczenie semestru

i moge
byc z tego pytany
3 gru 20:19
michal: Po prostu podstawiasz do wzoru.
Masz podane F (siła z jaką te dwa ciała się przyciągają jest taka sama, III prawo dynamiki
Newtona), które wynosi 1,8*10
20 N, masz podane r=4*10
8m (odległość między dwoma ciałami) i
G=6,67*10
−11, czyli stałą grawitacyjną. Polecam
http://pl.wikipedia.org/wiki/Stała_grawitacji , szczególnie ostatnie zdanie.
3 gru 21:27
dero2005:
F = U{G(m
1*m
2)}{r
2 F = 1,8*10
20 N
r = 4*10
8 m
M
z = 6*10
24 kg
| | r2*F | | (4*108)2*1,8*1020 | |
mk = |
| = |
| =
|
| | Mz*G | | 6*1024*6,67*10−11 | |
| | 16*1016*1,8*1020 | | 28,8*1036 | |
= |
| = |
| =
|
| | 6*1024*6,67*10−11 | | 40,02*1013 | |
= 0,7196*10
23 = 7,196*10
22
| | m2*N*kg2 | |
[ |
| ] = [kg]
|
| | N*m2*kg | |
3 gru 21:38
90 KUBA :): dziekuje
4 gru 17:00