kto mi pomoze prosze??
90 KUBA :): rozwiąż równanie i nierówności:
a) I 3x − 4 I = 5
b) I −2x + 2 I < 6
c) I 3x + 6 I > 9
3 gru 19:09
3 gru 19:12
90 KUBA :): to nie jest takie proste bo nie pamietam jak sie to oblicza a mam to na zaliczenie semestru bo
chodze zaocznie.
3 gru 19:15
arigatou: a)dwa przykłady
3x−4=5 lub 3x−4=−5
3x=9 lub 3x=−1
b) −2x+2<6 i −2x+2>−6
−2x<4 i −2x>−8
x>2 i x<−4
x∊(−
∞,−4)U(2,
∞)
c)3x+6>9 i 3x+6<−9
3x>3 i 3x<−15
x>1 i x<−3
x∊(−
∞,−3)U(1,
∞)
Chyba coś w ten deseń
3 gru 19:29
arigatou: tam wyżej ma być i
3 gru 19:30
arigatou: a w b i c lub^^
3 gru 19:31
arigatou: sprostowanie− wszędzie lub ^^
3 gru 19:33
roman: czasami w b) nie bedzie x<4 BEZ MINUSA [ bo sie zredukuje z −2 przez które było dzielone >?
]
3 gru 20:07
roman: czasami w c) nie powinno byc x<−5 >?
3 gru 20:09
90 KUBA :): no dobrze a jesli moge prosic o wytlumaczenie calego zadania i jak ma byc po koleji zrobione
3 gru 20:18
Eta:
Podaję poprawne rozwiązania:
a) jest ok
b) I−2x +2| < 6
−2x +2 < 6 i −2x +2 > − 6
−2x < 4 i −2x > −8
x
> −2 i x [C<]] 4
część wspólna przedziałów ( bo spójnik
i
odp: x€ ( −2, 4)
c) |3x+6|>9
3x+6 >9 lub 3x+6 < −9
3x > 3 lub 3x < − 15
x >1 lub x < −5
sumą przedziałów( bo spójnik
lub)
odp: x€ ( −∞, −5) U ( 1, ∞)

P.S.
arigatou podał błędne rozwiązania w b) i c)
3 gru 20:27
Eta:
porawiam chochlika w b)
x > −2 i x < 4
3 gru 20:28
90 KUBA :): dziekuje wszystkim za pomoc i pozdrawiam
4 gru 17:14