kto pomoze mi to rozwiazac i wytłumaczy?
90 KUBA :): pionowo w górę wyrzuconokamień, nadając mu prędkośc V◯ = 20 ms. ile wynosi prędkośc
kamienia na wysokości 5 m? w rozwiązaniu skorzystaj z zasady zachowania energii mechanicznej.
w obliczeniach pomiń opór powietrza i przyjmij g = 10 ms2
3 gru 19:07
danny: Ek = m(Vk−Vo)2/2
Ep = mgh
porównując mamy (masy się skrócą)
Vk2 − Vo2 = 2gh
Vk = √2gh + Vo
Vk = 10+20 = 30 m/s
3 gru 19:52
dero2005:
E
p = E
k
2hg = v
2
v =
√2hg
3 gru 19:53
dero2005:
poprawnie jest u danny nie zauważyłem vo w zadaniu
3 gru 19:55
danny: u danny'ego
3 gru 19:59
90 KUBA :): a moge prosic o male wytłumaczenie tego co jest

co skad i dlaczego
3 gru 20:04
dero2005:
do
danny'ego
nie przyglądałem się temu rozwiązaniu dokładnie ale widzę że ten kamień ma rakietę zamontowaną
bo prędkość na 5 m wzrosła mu z 20 do 30 m/s
3 gru 20:20
dero2005:
Ciało rzucone do góry porusza sie ruchem jednostajnie opóźnionym z opóźnieniem równym a = g =10
ms2 .Jego szybkość maleje wg wzoru v = vo − gt
t − jest to czas, w którym ciało porusza się wg wzoru h = gt22
z tego wzoru t = √2hg
5 m kamien przebył w czasie √1010 = 1 s
po tym czasie jego prędkość wynosiła wg wzoru
v= vo − gt = 20 − 10* 1 = 10ms
zasada zachowania energii
na początku rzutu ciało posiada energię kinetyczną(ruchu) nadaną mu przez siłe, która zapewnia
prędkość początkową vo. Po odjęciu sily (przestaniu działania siły) energia kinetyczna maleje
i zamienia się w energie potencjalną Ep (położenia). im wyżej jest ciało Ek maleje, Ep
rośnie jednak pomiędzy nimi stale jest równowaga Ek = Ep . Również na wysokości 5 m
mgh = mv22
v =√2gh = √2*5*10 = 10ms
Ciało po osiągnięciu wysokości max osiąga Ep max , Ek = 0
Następuje spadek i sytuacja się odwraca ; Ep maleje do 0 , Ek rośnie do max
3 gru 20:55
90 KUBA :): dziekuje bo teraz wiem juz jak to zrobic trzeba

pozdrawiam serdecznie
3 gru 22:45
zosia jankowska: myśli samobujcze
20 mar 09:18